onsdag 11. juni 2008

Hva er digital kompetanse i naturforvaltning?

Bruk av digitale verktøy er en basis ferdighet som skal integreres i alle fag i kunnskapsløftet. I læreplanen står det: "Å kunne bruke digitale verktøy i naturforvaltning inneber (1) å samle inn og registrere data, analysere og handsame resultata og presentere dei digitalt. Vidare inneber det å nytte digitale verktøy til (2) å framstille enkle kart for ei forventa utvikling på utvalde område. Det inneber også (3) å bruke digitale verktøy til kommunikasjon og informasjonshandsaming i forvaltningsprosessar". (Tallene har jeg satt inn).

Dette kan i praksis bety:
1. Bruke datalogger eller andre verktøy (?) til å samle inne data (eks. abiotiske faktorer - temperatur, lys, Co2). Bruke tabeller/regneark til å systematisere data under/etter registreringsarbeid i felt. Analysere data i etterkant ved å bruke regneark. Presentere data i tabeller og figurer laget i regneark.
2. Dette kan være å ta ut kart fra nettressurser - ta ut et bilde (eks. skjermdump) og tegne på bildet i f.eks. paint. Eksempel på kartressurser er Kartiskolen, Naturbasen, Google Earth. Det er mer realistisk å bruke GIS verktøy (Arc explorer) og arbeide med digitale kart der en presenterer ulike fremtidsscenarier. Dette krever endel mer tilrettelegging og arbeid med GIS programmer. En må f.eks. ha tilgang til grunnlagsdata (det har vi! se Norge digitalt) og programvare og kompetanse til å bruke programmet. Dette er virkelig noe vi bør se på i fellesskap!!
3. Dette kan være å bruke nettsider til å presentere informasjon, å bruke blogg til å få igang diskusjon og få meninger om forvaltningsspørsmål eller mail til å innhente synspunkt (høringer). Wiki kan brukes til både å presentere informasjon og få diskusjon om ulike spørsmål.

Ingen kommentarer: